Σύρος Πλατεία Μιαούλη

Αφιέρωμα στα Αξιοθέατα της Σύρου

Η Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης στη Σύρο, είναι μια πλατεία με ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία. Πρώτα από όλα παρόλο που είναι τόσο κοντά στο λιμάνι και στη θάλασσα δεν θυμίζει σε τίποτε πλατεία νησιού. Είναι η κεντρική πλατεία της Σύρου που διαμορφώθηκε μαζί με την ανάπτυξη και το αστικό περιβάλλον του νησιού τον 19ο αιώνα. Η πλατεία ολοκληρώθηκε με το χτίσιμο του Δημαρχείου και από τότε έχει πάνω κάτω τη σημερινή της μορφή.

Σύρος Πλατεία Μιαούλη

Η Πλατεία Μιαούλη στην αρχή ονομάστηκε «Πλατεία Όθωνος» για να τιμήσει τον νεαρό βαυαρό βασιλιά της Ελλάδας. Μετά την έξωση του Όθωνα μετονομάστηκε σε «Πλατεία Λεωτσάκου», για να τιμήσει τον ήρωα Έλληνα αξιωματικό που ξεκίνησε από αυτή την πλατεία, επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς της Ερμούπολης, για να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους στη Κύθνο και να επαναστατήσει ενάντια στον Όθωνα (Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μου… Κυθνιακά 1862).

Δυστυχώς για το Ελληνικό Έθνος που πολύ συχνά λησμονάει τους Ήρωες του, η πλατεία έπαψε να ονομάζεται Λεωτσάκου και ονομάστηκε «Πλατεία Μιαούλη» το 1889 όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ανδρέα Μιαούλη.

Η Πλατεία Μιαούλη είναι για δεκαετίες το κέντρο της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σύρου και ακόμη και σήμερα είναι το κέντρο της Ερμούπολης. Όλοι οι επισκέπτες του νησιού θα κάνουν το πέρασμα τους από εδώ είτε για να την θαυμάσουν και να την φωτογραφήσουν, είτε για να απολαύσουν το καφέ ή το αναψυκτικό τους σε ένα από τα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από την πλατεία.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη photogallery: Πλατεία Μιαούλη Φωτογραφίες

ΣΥΡΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ